Guinea Pig Bunting

Assalamuaikum! 

Salam 1 Malaysia!

Topik hari ni saya nak cerita ialah

Ilmu Asas Ketika Guinea Pig Anda Bunting.

Tempoh bunting untuk guinea pig  adalah 62 hingga 70 hari. Semakin tambah bilangan bayi yang dibuntingkan, semakin pendek tempoh kehamilannya. Selalunya guinea pig yang bunting tidak punyai masalah yang serious. Guinea pig  lebih terdedah kepada  kematian yang berkaitan pada diperingkat akhir kehamilan. Ibu yang bunting akan mempunyai masalah keguguran  janin jika  mempunyai masalah  untuk ketika membuntingkan anaknya. 

Ibu guinea pig yang keguguran

Jika anda mesti mengangkat GP yang hamil, pastikan anda mengangkatnya dengan betul dan selamat dengan menyokong anggota belakangnya.

mengangkatnya dengan cara sokongan

Tiada perubahan dapat dilihat dalam bentuk rupa atau tingkah laku dalam tempoh empat minggu pertama.  2-3 minggu yang selepas mengawan, ibu akan menjadi agak “berisi.” Ini kerana bayi akan terbentuk daripada lebih separuh daripada berat badannya. Anda boleh melihat pergerakan dan merasakan bayi dalam tempoh dua minggu selepas itu. Jika anda rasa guinea pig anda positif hamil, anda perlu memberinya hay Alfalfa dan Timothy untuk memberikan sedikit protein dan kalsium. Ia diperhatikan juga bahawa antara serat yang boleh menyumbang untuk menghalang keguguran  bulu yang biasanya berlaku semasa kehamilan yang lewat, jadi hay adalah sangat penting. Di samping itu, berikan ibu bunting dua kali lebih banyak vitamin C untuk mencegah toxemia.

Beza ibu bunting

Guinea pig yang bunting

Kelahiran

Ibu-ibu bunting jarang memerlukan bantuan apa-apa melainkan mereka berusia lebih tua dan ini adalah kehamilan pertama buat mereka. Mana-mana guinea pig lebih daripada enam bulan umurnya adalah umur dimana risiko yang besar untuk beranak adalah tinggi dan boleh mati. Jika anda mempunyai satu GP yang anda mengesyaki hamil, bawalah dia ke vet untuk menentukan tarikh lahir yang dijangka beranak dan mengatur untuk melakukan pembedahan cesarian bagi menyelamatkan hidupnya

Baby guinea pig

Baby

Proses kelahiran dibawah keadaan normal biasanya berlaku pada waktu siang dan berlangsung selama maksimum 20 minit. Bayi pertama akan muncul selepas 5 minit. Masa antara kelahiran setiap bayi adalah di antara 3 dan 5 minit. Guinea pig biasanya akan melahirkan 2 hingga 3 bayi. Kadang-kadang hanya 1 akan dilahirkan dan bunting kali ke 2 dan seterusnya guinea pig boleh mempunyai anak sehingga 8. Jika beranak mengambil masa lama, bersedia untuk menghantarnya ke vet. Dia boleh mati keletihan. Dia akan kekal duduk manakala bayi muncul di bawahnya, kepala dahulu. Dia akan tarik kantungam biotic dengan giginya dengan mencapai antara kakinya. Apabila bayi sudah kelihatan dia akan membersihkan mereka . Apabila semua telah dilahirkan,sedikit darah dan uri akan muncul. Dia akan makan kedua- duanya.

Makan uri dan membran

Pengasingan Ibu dan bayi

Anda mesti memisahkan dia daripada mana-mana lain GP untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini dan pastikan dia mempunyai tempat yang bersih untuk menjaga anak-anak muda. Berikan dia tempat yang selesa untuk dia menyusukan anak- anak dia. Anak- anak hanya menyusu dalam tempoh tidak sampai sebulan.

Terima Kasih kerana sudi membaca. Alhamdullilah. Assalamualikum

Advertisements

8 thoughts on “Guinea Pig Bunting

  1. kalau betina ngan jantan guinea pig umur baru dua bulan letak skali dalam satu sangkar boleh ka?tolong jawab dengan segera.

  2. Thank for your info bro…says Ada pelihara GP ,8 ekor Dan bercadang nak tambah lagi baka yang oversea punya tapi nak ori..Kat mana nak Cari…atau cam mana nak import ?

  3. hello….sa nak tanya jika gp melahirkan anak tetapi anak gp itu x boleh berjalan,adakah itu diangap gp itu keguguran?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s