Permit Import Guinea Pig

Asalamualaikum.
Sihat semua? Alhamdulillah..

Ni nak tunjuk mai kat hampa semua. Aku betul- betul tak sangka la, aku ni rajin sungguh import benda alah ni.
Aku nak tunjuk la surat- surat kat hampa macam mana kita nak import atau export guinea pig ni.

Mula- mula, hampa kena la minta surat Medical Check kat agent export guinea pig anda tu. Suruh dia e-mail kat anda surat medical tu. Lepas tu, anda print la buat salinan surat tu untuk kita bagi dekat pejabat veterinar Malaysia.
Kemudian, anda boleh la apply pula Permit Import. Ini adalah kes import ye untuk makluman anda.
Selepas siap key in maklumat dalam borang online, kita tunggu sekejap untuk permit itu siap print.

Seterusnya, anda harus scan dan e-mail Permit Import  itu semula kepada agent anda tu. Kemudian, barulah guinea pig yang anda beli tu boleh naik flight dan sampai ke Malaysia. 
Semasa anda ingin ambil guinea pig anda di airport, anda harus membawa bersama surat medical check dan permit sekali. 
Tamat.

Takrif harga untuk setiap procedure.

Surat Permit RM5 seekor, 
Surat Medical Check RM10 seekor

Mascargo
kos dari Alor Setar ke Manila= RM14.67/kg  
fuel surcharge = RM1.00/kg
security surcharge= RM0.38/kg
Pet Hotel KLIA haiwan masuk situ dia cas RM70,
kalau kita tinggal sehari kat situ rm250-300

 

Kadar cukai = 10% dari nilai dagangan 

One thought on “Permit Import Guinea Pig

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s